Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 


Budapest

Budapest School

Minden gyereknek jó iskolát!

30% - csak ennyi lány jelentkezik alternatív iskolákba.

A lányok alkalmazkodók, igyekeznek megfelelni,

a hagyományos iskolákban is elboldogulnak? Biztos?

Azt szeretnénk, hogy 2040-re boldogok legyenek a gyerekeink. A lányaink is.

Egy sokszor idézett kutatás szerint – Nemes Lívia és munkatársai végezték még az 1970-es években – annak ellenére, hogy a lányok egész életükben egészségesebbek, mint a fiúk, iskolakezdés után mégis többször kerülnek orvoshoz. Jól tanulnak, kedvesek és látszólag könnyen alkalmazkodnak, de ezért szorongás okozta fizikai tünetekkel, hasfájással, hányingerrel, szédüléssel fizetnek. Másképp élik meg a fiúk és a lányok az iskolai mindennapokat - erősíti meg dr. Rostás Rita pszichológus, aki több kutatásban is részt vett, amely a nemek közötti különbségeket vizsgálta kisiskolás korban (forrás: Vasárnapi Hírek: Zsivány fiúk, okos lányok és az említett kutatás: Pszichogén tünetképződés a kisiskolás korban).

Egy a nemi sztereotípiákkal foglalkozó tanulmányból pedig az is kiderül, hogy még a pedagógusokban is erősen sztereotipizált kép él a lányokról és a fiúkról. A majdnem 350 pedagógust bevonó, nemi szerepekkel és sztereotípiákkal kapcsolatos magyarországi kutatás ezen a linken olvasható. A lányok teljesítményére és énképére roppant negatív hatással lehetnek ezek a sztereotípiák.

Egy másik kísérletben azok a lányok, akik a matematikateszt megírás előtt akik negatív sztereotípiákat hallanak (“lányként gyengébbek vagytok matematikából”), a fiúkhoz képest rosszabbul írják meg a tesztet. Amikor ugyanebben a tesztben a tanár más lányoknak azt mondja, hogy fiúk és lányok képességei megegyeznek, akkor az eredményben eltűnik a különbség.

"Az első három évet Sára egy teljesen átlagos iskolában töltötte, ahol eleinte jól vette az akadályokat, aztán ahogy nőtt a teljesítmény és a követelmények egyre szorongóbb és depressziósabb lett, sokszor sírva jött haza." - egy már a Budapest Schoolba járó kislány édesanyja

"Gyakran megjelenő sztereotípia, hogy a fiúk rosszak és a lányok jók. Valószínűleg ez azért alakult ki, mert a fiúk hangosabban jelzik, ha valami nem tetszik nekik, a lányok pedig sokszor magukban tartják a feszültséget. Ebből lehetnek a pszichoszomatikus tünetek, a hasfájás, a fejfájás vagy az állandósuló szorongás. Ők is jeleznek, csak máshogy, halkabban." - Kéri Juli, a Budapest School tanára

EMBEDDED VIDEO

"Elfelejtett játszani. A régi iskolájában nem is volt ideje. Folyton leckét írt, nagyon sok feladata volt. Nem volt benne nyitottság, kreativitás, amit a Budapest Schoolban visszanyert." - egy már a Budapest Schoolba járó kislány édesanyja

"Számtalanszor megtörtént, hogy megjelent nálunk egy csendes, visszahúzódó, zárkózott kislány, majd a Budapest Schoolban elkezdett szépen lassan kinyílni, egyre több felelősséget vállalni. Kilépnek a komfortzónájukból és ezáltal olyan tanulási helyzetbe helyezik magukat, amikben képesek fejlődni." - Galambos Attila, a Budapest School tanára

Érdekes az is, hogy 10 éves korig empirikus kutatások alapján nincs jelentős különbség a fiúk és a lányok technológiai érdeklődése között. Bár a technológia felhasználói minden korosztályban felerészt nők, addig 14 éves korra már a fiúkat a technológia terén inkább alkotói, a lányokat pedig inkább fogyasztói szerepben látjuk.

Ha kíváncsi vagy, hogy a Budapest Schoolnál mit teszünk a fenti sztereotípiák ellen, olvasd el alapelveinket.

Ha pedig most keresel jobb iskolát gyermekednek, akkor akár év közben is jelentkezhetsz ezen a linken. Hogy 2040-re boldogok legyenek a gyerekeink. A lányaink is.