Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 


Budapest

Budapest School

Történetünk

Történetünk

Minden egy baráti beszélgetéssel indult. Halácsy Péter, a Prezi társalapítója és Roszik Linda, a Mamakör alapítója három másik családot láttak vendégül, hogy együtt gondolkozzanak el azon, milyen iskolát álmodnának közösen a gyerekeiknek. Bár számos példaértékű és nemzetközi viszonylatban is egyedi iskola működik Budapesten, hamar egyetértettek abban, hogy egy újragondolt oktatási modell iránt egyre növekszik az igény. Megoldást jelenthet ugyan gyerekek egy szűk körének egy új iskola alapítása, de vajon lehetséges-e egy olyan rendszer felépítése, amely egy teljes generációra lehet hatással? Miként lehetne olyan iskolákat tervezni, amelyeket pénzügyi, társadalmi és kulturális szempontból is vegyes összetételű kis közösségek tartanak fenn az egyéni lehetőségekre és a részvételi kedvre alapozva? Mi az, ami összetartja a jó iskolákat? Melyek azok az értékek, amelyek a tanulás, az egyéni fejlődés alapjait kell, hogy jelentsék? És miként lehetne az iskolát a mai igényekhez igazítani és alkalmassá tenni arra, hogy a változó igényekkel együtt fejlődjön?

Az asztaltársaság úgy döntött, hogy megálmodják együtt, milyen is lehet a jövő iskolája. Megtervezik az alapoktól, hogy milyen lenne az a közeg, ahol a saját gyerekeik biztonságosan éreznék magukat, ahol a kihívások, az egyéni fejlődés és az önmagukhoz és társaikhoz való kapcsolódás lehetősége egyaránt adott. Ha egy céget föl lehet építeni az alapoktól egy ötletből kiindulva, ahogy azt Somlai-Fischer Ádám és Halácsy Péter végigkövették a Prezinél, vagy Halmos Ádám a Libri Kiadónál, ha egy épületet meg lehet tervezni egy gondolatszikra alapján, ahogy azt Pozna Anita gyakorolja építészként, ha egy család alapjait újra lehet definiálni, vagy egy kulturális csoport létrejöhet egy új értékrend mentén, ahogy azt Roszik Linda pszichológusként, Tesfay Sába pedig kulturális antropológusként megfigyelte, vagy ha emberek egy csoportjával lehet új, saját maguk által alkotott szabályok mentén dolgozni, ahogy azt Vészi Gábor megtapasztalta, akkor egy új iskolarendszert is meg lehet tervezni az alapoktól. A baráti társaság néhány óra múlva azon kapta magát, hogy ontja magából az ötleteket, és újonnan kitalált játékukba belefeledkezve élik újra mindazt, amit nekik a tanulás öröme jelent.   

Az iskolarendszer első tanárai: Kovács Ágnes, Molnár Zsófia, Csóti Heni, Krizsán Eszter, Török Judit és Bernárdt  Bernadett.

A játékot folytatták, és néhány további találkozót követően 2015 júniusában úgy döntöttek, hogy terveiket megosztják a barátaikkal és azok barátaival is. Egy Facebook poston megkérdezték, hogy Kit érdekel egy újragondolt iskola? Alig négy nap alatt több mint 300-an jelentkeztek, és sok ezren osztották, támogatták a Budapest School első nyilvános üzenetét. És a támogató lendület hatására két hónap múlva 6 új tanárral 2015 szeptemberében elindult két 3-6 éves tanulócsoport, majd fél évvel később a 6-10 éves korcsoportnak is megnyitották a jelentkezést egy újragondolt iskolába. A Budapest School csapata jelenleg is azon munkálkodik, hogy újabb csoportokat alapítson, és megossza másokkal is azt az örömet és felszabadultságot, amit az első találkozásuk óta számtalan alkalommal éreztek, amikor azon töprengtek, vajon milyen lehet az az iskola, amelynek egy feladata van, hogy segítsen felnevelni egy boldog és sikeres generációt.

2017-ben már öt helyszínen 150 gyerek tanul velünk. Elindítottunk egy tanárképzési folyamatot (bővebben itt) és azon is dolgozunk, hogy 2018. szeptemberétől még több, új helyszínen indulhassanak tanulócsoportok. Ezek pontos helyét várhatóan 2018 februárjában tudjuk megosztani veletek.

Ha a 2018-as évben szeretnél csatlakozni valamelyik csoportunkhoz gyermekeddel, akkor itt folytathatod a jelentkezést!